Druhé zastupitelstvo, kandidáti do líšeňských komisí a hlavně hezké Vánoce!

Milí sousedé,

Vánoce se všichni určitě chystáte trávit zábavněji než politikou a chcete se věnovat svým blízkým. Takže ještě na poslední chvíli zkusíme stihnout pár novinek:

Proběhlo druhé zastupitelstvo

Druhé zastupitelstvo především schválilo rozpočet na příští rok. Po vyjasnění nejasností ho podpořili zastupitelé ze všech kandidátek a těšíme se, že schválené výdaje pomůžou Líšni být zase o něco hezčí.

Kromě toho jsme jako Sousedé nepodpořili návrh na navýšení finančního limitu, o kterém by mohla Rada městské části rozhodovat bez předběžného schválení zastupitelstvem (myslíme si, že zasedání jednou měsíčně dává dostatečnou pružnost rozhodování a demokratické kontroly není nikdy dost) a vystoupili na podporu bezplatného pronájmu veřejných prostor pro sousedské minizahrádky.

Předložili jste taky návrh úprav jednacího řádu zastupitelstva tak, aby odpovídal skutečnosti a zajistil co nejrychlejší zveřejnění záznamu z jednání pro veřejnost. V páté hodině jednání už ale pozornost nás všech trochu kolísala a začali jsme se topit v protinávrzích a protiprotinávrzích. Návrh jsme proto stáhli a příště ho předložíme znovu. Oceňujeme vstřícný postoj pana starosty, který rychlé zveřejňování záznamu a tím i demokratickou kontrolu moci podporuje.

Nominovali jsme členy do komisí Rady městské části

Už víte, že jsme s novým vedením radnice nenašli shodu na klíči k obsazování odborných komisí. Oproti dřívějšímu stavu (každý subjekt měl zástupce v každé komisi) stávající koalice zavádí nový systém, který určuje počet členů komisí podle volebního výsledku. Vítěz voleb tak obsadí každou komisi několika lidmi, menší strany naopak nemají zástupce v každé z nich. Není přitom důvod, aby komise kopírovaly složení zastupitelstva, naopak jsou – nebo aspoň mají být! – nestrannými poradními orgány Rady. Proto jsme na pravidla zaslaná panem starostou (opozice se má domluvit a obsadit svými kandidáty zbylá místa po těch, která obsadily koaliční strany) nepřistoupili a poslali mu tento dopis:

Vážený pane starosto,
 
dovolte nám na základě Vaší výzvy z 6. prosince předložit následující nominace kandidátů do komisí RMČ. Předkládáme Vám nominaci odborníků do všech komisí, protože pořád zastáváme názor, prezentovaný na listopadovém jednání zastupitelstva i na našem setkání: smyslem komisí není vytvářet paralelní zastupitelstvo, které hlasuje podle politické příslušnosti; jsou to poradní orgány, obsazované odborníky. A právě zastoupení všech subjektů zajistí co nejširší skladbu názorů a zároveň informovanost všech zastupitelů.
Samozřejmě plně respektujeme pravomoc Rady obsadit komise podle své vůle. Nabízíme jí tímto své odborníky, kteří dokládají své kompetence krátkým medailonkem. Věříme, že Rada do svých orgánů vybere ty nejlepší kandidáty a u všech stejně jako my zveřejní krátké zdůvodnění, čím bude jejich poradní hlas pro naši městskou část přínosem.
 
S úctou a přáním hezkých Vánoc
 
Dalibor Levíček, Ondřej Zendulka, Michal Sadílek
zastupitelé za Sousedy z Líšně
 
Komise kulturní:
MgA. Sylva Marková, Ph.D. vystudovala scénografii a následně teorii divadelní tvorby na DiFa JAMU v Brně. Od roku 2002 se pohybuje v divadelní praxi, není jí cizí ani kultura neživá. Orientuje se také v problematice grantové podpory nezřizované kultury.
 
Bezpečnostní komise:
Kpt. Mgr. Petr Nečesánek pracuje deset 10 let v oboru bezpečnosti (vnější služba i služba kriminální policie a vyšetřování). Aktuálně je vrchním komisařem na oddělení kriminálních analýz OAKK KŘP JMK.
 
Dopravní komise:
Náš nominant do komise je v jednání, respektujeme ale nutnost uzavřít jmenování včas.
 
Školská komise:
Mgr. Dalibor Levíček, MBA je vystudovaný učitel a pracuje jako profesor na gymnáziu. Posledních dvanáct let působil ve středním a vysokém školství, podílel se na evropských projektech zaměřených na vzdělávání a mezinárodní mobilitu studentů.    
 
Komise životního prostředí:
Ing. Andrea Ondrůjová vystudovala obor Agroekologie na Mendelově univerzitě v Brně. Při studiích se věnovala především problematice znečištění povrchových vod, ve spolupráci s Povodím Moravy monitorovala koncentrace fosforu a dusíku na přítoku do brněnské vodní nádrže. Je pro ni důležitá osvěta a snaha snížit produkci komunálního odpadu a zvýšit a zefektivnit třídění a recyklaci vzniklého odpadu. Ráda by zvýhodnila občany, kteří poctivě třídí a zavedla povinné třídění bio odpadu, protože ten tvoří až jednu třetinu komunálního odpadu.
 
Komise bytová:
Mgr. Bc. Michal Sadílek vystudoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity obor Právní vztahy k nemovitostem a o tuto problematiku se dále zajímá. Je členem hnutí Žít Brno, pro které je bytová politika jedním z nejvýznamnějších nástrojů, jak pozitivně ovlivnit situaci jednotlivých společenských skupin v městě.
 
Komise pro líšeňské noviny:
Prof. RNDr. Antonín Přichystal, DSc.  řadu let působil jako předseda redakční rady několika odborných časopisů na Přírodovědecké fakultě MU (Scripta, Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku), byl v redakční radě česko-německého časopisu Krystalinikum a v ediční radě České geologické služby v Praze. Občas píše popularizační články jak do brněnských periodik (Metropolitan), tak do celostátních (Lidové noviny, Vesmír). V Líšeňských novinách by se snažil co nejvíce informovat o místních zajímavostech a osobnostech.
  
Komise sociální:    
Ing. Tereza Kutínová se několik let podílela na vedení Rodinného centra Pastelka, působícího v Líšni.  V minulosti byla členkou Komise sociální, zdravotní a rodinné politiky, kde aktivně spolupracovala na mapování líšeňských hřišť a vytváření návrhů pro jejich zlepšení.
 
Komise sportovní:
Jozef Sedláček je členem Národní rady pro sport zřízené ministrem školství, mládeže a tělovýchovy a zároveň zde působí jako expertní hodnotitel projektů do sportovní infrastruktury. Je spoluautorem vládní koncepce pro podporu sportu 2016 – 2025. Je autorem tzv. rejstříku sportovců a sportovních organizací. Jako místostarosta MČ Brno-Líšeň pracoval v letech 2010-2016 v oblasti rozvoje sportu.
 
Komise stavební:
Ing. Tomáš Klusák se více jak 15 let pohybuje v oboru stavebnictví. Realizoval mnoho staveb. Je spoluautorem systému vazníkové dřevostavby pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Věnuje se designu a architektuře, zajímá se o urbanismus. Ve stavební komisi by se svými zkušenostmi snažil co nejvíce přispět k celkové koncepčnosti výstavby v Líšni.

Samozřejmě respektujeme pravomoc Rady vybrat si do svého poradního orgánu koho chce. Zároveň věříme, že bude stejně transparentní jako my, představí medailonky všech členů a svůj výběr zdůvodní. Nejde přece o obsazování pozic spolustraníky, ale o společnou kvalitní práci pro Líšeň.

Hezké Vánoce!

A tím už s politikou před svátky opravdu končíme. Přejeme Vám krásné prožití Vánoc s lidmi, které máte rádi, a těšíme se na setkávání s Vámi v novém roce.

Vaši Sousedé z Líšně