Budou Líšeňské ostatky?

Na 3. zasedání zastupitelstva MČ Brno-Líšeň 17. 1. 2019 bylo na programu jednání schválení dotace pro z.s. Líšeň sobě (bod č. 11), který žádal o příspěvek na svou celoroční činnost ve výši 95 tis. Kč. Žádost obsahovala mimo jiné i položku 30 tis. Kč na zajištění maškarní části Líšeňských ostatků. Kulturní komise navrhla snížit celkovou dotaci na 70 tis. Kč a s tímto stanoviskem souhlasil i Finanční výbor bez jakýchkoliv dalších připomínek. Pro zastupitelstvo však byl zpracován materiál, který nad rámec schválení celkové částky 70 tis. Kč přesně určoval částky připadající na jednotlivé akce a počítal s částkou na Líšeňské ostatky ve výši 20 tis. Kč. V následné diskusi potom předkladatel materiálu p. starosta nevysvětlil, z jakého důvodu se toto v návrhu usnesení ocitlo, ani kdo tuto změnu v dotaci navrhl. P. Dombrovská organizátorka a dramaturgyně maškar oponovala, že není možné akci uspořádat ve stejném rozsahu jako dříve za méně než požadovaných 30 tis. Kč, které radnice v minulosti formou dotace poskytla. Překvapením pro nás byla i informace, že v minulých letech byly naprosto nesystémově dorovnávány náklady na tuto akci dodatečnými fakturami mimo systém dotací, což pan starosta nevyvrátil! Ještě překvapivější byl návrh usnesení, se kterým přišla koalice po poradě klubů. Toto usnesení, které bylo nakonec silou 18 koaličních zastupitelů odhlasováno totiž mimo schválení celkové částky 70 tis. Kč z čehož 20 tis Kč je určeno na ostatky, přesně popisuje jednotlivé položky rozpočtu ostatků. Jedinou položkou, která tak nebyla pro ostatky schválena je stručně řečeno organizace a dramaturgie maškar. Jinými slovy bude kryto jen materiální zabezpečení akce. Je tedy v celku pravděpodobné, že se letos s maškarami na ostatcích nepotkáme, ale ne pro to, že by lidé neměli zájem se ostatků účastnit nebo by nebyly finance na jejich opravu či výrobu nových, ale protože nebude nikdo, kdo bude trávit desítky hodin vymýšlením, chystáním, propagací a organizací.

Obnovená tradice Líšeňských ostatků se datuje zpět do roku 2012, kdy se po domluvě J. Trávníčka z národopisného souboru Líšňáci a P. Dombrovské ze Spolku Líšeň sobě zrodila podoba společného průvodu maškar a krojovaných včetně odpoledního a večerního programu. Na akci se dále jako organizátor podílí KCL, které zajišťuje technickou stránku věci (zajištění záboru komunikace, pronájem a ozvučení dělnického domu, atd.).

Jako nekoncepční a dostatečně neodůvodněné dále vnímáme projednání této záležitosti odděleně od dalších dotací typu A. Všechny žádosti o dotace spadající do gesce Kulturní komise byly projednány na jejím zasedání dne 3.1. 2019, jak jsme se dozvěděli ze zápisu z tohoto jednání, který se objevil na webu ÚMČ až den po zasedání zastupitelstva. Nic tedy v tomto postupu nebránilo a navíc by to zastupitelům poskytlo lepší obrázek toho, jaké kulturní akce a spolky budou v roce 2019 podpořeny. Navíc pokud je akce Líšeňské ostatky spolupořádána i národopisným souborem Líšňáci, který také žádá dotaci na svoji činnost. O pravém důvodu oddělení této dotace tak lze tedy jen spekulovat a dokládá nekoncepční a účelové jednání ze strany stávající koalice.

Celý průběh zasedání zastupitelstva lze sledovat zde: https://www.youtube.com/watch?v=5o-UAXMugYg

samotný bod č. 11 se projednává od 21 minuty záznamu.