Ostatky se povedly; co ale bude s Orlovnou?

Milí sousedé,

máme za sebou Ostatky i čtvrté zasedání zastupitelstva a tím pádem i hodně novinek:

Ostatky se vydařily.

V sobotu jsme vyrazili na tradiční Líšeňské ostatky. Díky obětavosti všech zúčastněných se podařily tak jako každý rok. A jestli jste tam nemohli být, podívejte se aspoň na sestřih toho nejlepšího, i když jasně že osobní účasti se to nevyrovná.

Spousta sousedek a sousedů se zúčastnila, v krojích, v maskách i na večerní zábavě. Nejvíc byl vidět Ondra v nové masce Řezníka (děkujeme Sylvě Markové a Daně Zendulkové), ale snažili se i ostatní:

V posledních Líšeňských novinách teď najdete dva pohledy na diskuzi o ostatkové dotaci Líšni sobě. Ale peníze nejsou všechno a důležité je, kdo Ostatkům dává čas a srdce.

Co bude s Orlovnou?

Ve čtvrtek proběhlo čtvrté zasedání zastupitelstva a sousedé Ondra, Michal a Dalibor byli jako vždycky u toho. Navrhli jsme změnu v dotaci dětského lesního klubu Kvítek tak, aby líp odpovídala jeho potřebám; interpelovali jsme pana místostarostu ohledně zbytečného používání fukarů při úklidu chodníků; hlavním tématem ale byla líšeňská Orlovna.
 
Všichni víme, že plán na využití Orlovny pro potřeby líšeňských spolků vznikal dlouho a složitě. O to větší radost jsme všichni měli, když minulé zastupitelstvo našlo shodu a schválilo projekt Komunitní centrum na Orlovně. Žadatelem o evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu byla městská část a partnery se staly spolky, které se na novém komunitním centru chtěly podílet: především Pastelka, Hobbylab, Orel, Kamzíci a Stará Líšeň. 
 
Projekt uspěl a Líšeň tak získala víc než 20 milionů z evropských peněz. Radnice nechala vytvořit stavební projekt a do června roku 2020 měla být Orlovna zrekonstruovaná a sloužit Líšňákům pro společná setkání.

Potom se ale celá akce zastavila. Radnice přestala se spolky komunikovat, čas běžel a běží a kolem Orlovny se neděje nic. Už na minulém zastupitelstvu jsme požádali paní místostarostku Kremitovskou o novinky a rychlou nápravu. Paní místostarostka slíbila svolat schůzku všech dotčených spolků, zatím k ní ale nedošlo. Takže jsme celé téma otevřeli znovu.
 
A zdá se nám, že nové vedení radnice projekt Orlovny nebere za svůj a o jeho realizaci neusiluje. Objevují se nové a podle nás zástupné důvody, proč peníze nevyužít, i falešná dilemata, třeba jestli by nebylo lepší peníze využít pro líšeňské seniory. (Záznam z diskuze na zastupitelstvu najdete tady, o Orlovně se mluví od času 1:43 dál.)
 
Tak ale problém nestojí. Minulé zastupitelstvo schválilo projekt na konkrétní účel a právě na něj městská část získala dotaci. Nová Rada městské části má plnit usnesení zastupitelstva a dovést projekt k úspěšnému konci. Jestli s ním z nějakého důvodu nesouhlasí, může ho samozřejmě předložit novému zastupitelstvu a férově vysvětlit občanům, proč už si rekonstrukci Orlovny nepřeje. Současný postup postupného ignorování problému až ke stádiu vrácení dotace je ale neprofesionální a hlavně neuctivý k úsilí všech, kdo do projektu vložili čas, nadšení a znalosti.
 
Doufáme, že do příštího zastupitelstva se ledy pohnou a ukáže se, že celý dosavadní vývoj je jenom nedorozumění způsobené předáváním funkcí novým radním. A kdyby ne, otevřeme rekonstrukci Orlovny jako samostatný bod jednání.
 
Těšíme se na dobré zprávy a na Vaše názory k věci. Napište nám.

Jsme v tom s Vámi a pro Vás,
Vaši Sousedé